Leidinggevenden
Het loopt niet lekker binnen een team, maar je kunt je vinger er niet op leggen. Wat is hier aan de hand en waarom speelt er van alles? Soms betreft het een team waarin de samenstelling onlangs gewijzigd is, maar in andere gevallen werkt men juist al lang samen. Je hebt behoefte aan een ervaren procesbegeleider die met een gedegen en praktische aanpak het team weer op de rit krijgt. Op een manier die past bij de visie van jouw organisatie en waarbij successen meetbaar zijn.
Ook kan het zijn dat jij als leidinggevende of jouw teamleider behoefte heeft aan individuele begeleiding of out-of-the-box sparren.
Ik werk graag met je samen, lees hier onder wat ik voor je kan betekenen.
Graag denk ik met je mee in het strategisch ontwerp en de uitvoering van een ontwikkelprogramma voor vakprofessionals in jouw organisatie.
Of dat nou (startend) leidinggevenden, jonge talenten of andere groepen collega’s zijn.
Hier de mogelijkheden voor programma’s op maat
Als ondernemer, directie- of Raad van Bestuurslid weet je waar je heen wilt.
Soms wil je out-of-the-box sparren met een ervaren business partner over de ontwikkeling van jouw (management) team of de organisatie.
Hier meer over de mogelijkheden van onze samenwerking
Hieronder vind je veelgestelde vragen die leidinggevenden mij stelden.
Staat jouw vraag er niet bij of wil je mij een andere vraag stellen? Laten we kennismaken in een strategiegesprek of stuur mij een bericht.
Een nieuwe teamleider vindt sommige zaken nog spannend. De inhoudelijke kennis gaat goed, managen is nieuw. Kun jij helpen?
Als startend leidinggevende of teamleider komt er van alles op je af. Je expertise, jouw vakkennis is niet het probleem. Het zijn juist die nieuwe taken en verantwoordelijkheden er omheen die vragen om extra begeleiding en ontwikkeling. Vragen die kunnen spelen: Wat is leiderschap en hoe leid ik mijzelf en anderen? En hoe werkt dat in een team met die diversiteit aan functies, ervaringen en persoonlijkheden? Hoe motiveer ik anderen en hoe geef ik leiding aan verandering? Neem gerust contact met mij op. Dan kijken we samen wat de wensen zijn en hoe ik daarbij kan ondersteunen.
Er is een nieuw project… en dus een nieuw team. Wil jij de professionals zo begeleiden dat het project een succes wordt?
Als je samen gaat werken is het nog niet vanzelfsprekend dat je gaat samenwerken. Door mijn ruime ervaring met het ontwikkelen van teams in uiteenlopende branches heb ik al vele thema’s aan de orde gehad. Een open en vertrouwde sfeer in het team en klantgericht werken zijn zaken die kunnen spelen. Wil je mij een situatie voorleggen en weten of en hoe je daarmee aan de slag kunt? Neem contact met mij op, ik help je graag.
Wil jij ons talent(ontwikkel)programma begeleiden?
Bij meerdere organisaties heb ik talentenprogramma’s mogen mede-ontwikkelen en verzorgen. Als trainer of als begeleider, afhankelijk van de wens van jouw organisatie. Bel me gerust om samen te kijken wat die wensen zijn en hoe ik daarbij kan ondersteunen.
Kan ik je inhuren om een feedbacktraining te geven?
Deze vraag krijg ik regelmatig van managers. Omdat de de mensen in het team elkaar niet lijken te snappen, langs elkaar heen praten en de sfeer ook nog eens slecht is. Je wilt natuurlijk dat daar iets aan gebeurt. Logisch.
Toch is een standaard teamtraining dan niet hetgeen wat ik zal doen. Wat dan wel? Eerst eens in gesprek gaan met de manager en de teamleden. Als de onderlinge verhoudingen en communicatie in een team niet lekker lopen, is er namelijk vaak meer aan de hand. Zoals een onduidelijke missie of visie van het team. Of te vage teamdoelen waar niet iedereen zich in kan vinden. Daar hebben we het dan eerst over. Want de onderlinge verschillen, die mogen er zijn. En dan pas hebben we het over de sfeer en communicatie in het team. Dat vraagt dus om maatwerk. En dat kan best leiden tot een feedback training.
Begeleid je ook intervisie groepen en hoe doe je dit?
Ja zeker. Afhankelijk van het team stel ik vaak voor om te starten met supervisie en geleidelijk af te bouwen naar zelfgeleide intervisie. Mijn aanpak in de intervisie is progressiegericht. Dat is een hele praktische manier van werken waarbij je zicht hebt en krijgt op de progressie die je al hebt gemaakt en op de progressie die je nog moet maken. Het is daardoor een zeer motiverende werkwijze waarbij autonomie centraal staat, passend bij zelforganisatie. Iemand mag en ‘moet’ het zelf oplossen. De manier van werken gaat er van uit dat er altijd verbetering mogelijk is en dat oefenen in kleine stapjes nodig is. Dit bevordert de groeimindset van mensen en voorkomt dat we (alleen maar) kijken naar het verleden.
Wat is jouw aanpak?
Na een persoonlijk intakegesprek ontwerp ik een aanpak die past. Door deze werkwijze stem ik precies af op wat nodig is met een persoonlijk en praktisch voorstel op maat. Ik werk progressiegericht, een op de wetenschap gebaseerde werkwijze waarbij de groeimindset wordt gestimuleerd, er aandacht is voor de stappen die gezet worden en waar de focus ligt op wat mensen al goed kunnen.
Hoe sluit je aan op de visie van ons onze organisatie?
Doordat ik elke samenwerking met een opdrachtgever als maatwerk beschouw, is de visie van jouw organisatie een belangrijk onderdeel van mijn aanpak. Sterker nog, regelmatig kom ik in mijn praktijk situaties tegen waarin een team niet optimaal functioneert doordat er niet voldoende aansluiting is met de missie of visie van het team of de organisatie. Of te vage teamdoelen waar niet iedereen zich in kan vinden. Ik borg die aansluiting door tijdens onze samenwerking in nauw contact met jou als leidinggevende te werken.
Hoe meet je het succes van je training en begeleiding?
Door mijn bedrijfseconomische achtergrond en ervaring combineer ik begeleidings- en trainersvaardigheden en resultaatgerichtheid. Met mijn opdrachtgevers spreek ik dan ook altijd doelen af die we afstemmen en meten tijdens tussentijdse evaluatiegesprekken.
Hoe betrek je mij als leidinggevende?
Door je niet alleen aan het begin maar ook gedurende de gehele samenwerking regelmatig te spreken en verbinding met je te houden. Dat doen we middels tussentijdse evaluatiegesprekken. Ook ben ik goed bereikbaar door een telefoontje of mailtje. De samenwerking geldt niet alleen tijdens de live momenten met de professionals of teams, maar vanaf het begin doorlopend tot afronding van de samenwerking.